مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در برنامه تلویزیونی زنده باد زندگی
برنامه ریزی، مهندسی و طراحی همسو با کار گروهی منسجم مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید را رقم زد
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران تصریح کرد: برنامه ریزی، مهندسی و طراحی همسو با ارائه کار گروهی منسجم و هماهنگ، موجب مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید براساس جدول زمانبندی شد .
به گزارش ترانه نیوز سپهر سپهری روز سه شنبه در برنامه تلویزیونی « زنده باد زندگی» که از شبکه دو سیما پخش شد، افزود: در این زمینه صدها نفر از مدیران، متخصصان و کارکنان از شرکت ملی حفاری و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در تلاشی جمعی، با همدلی و هم افزایی این موفقیت را برای صنعت نفت کشور رقم زدند .
وی به سوابق فوران چاه های نفت و گاز اشاره و با بیان اینکه دانش فنی و تخصصی مهار کنترل فوران تنها در اختیار معدود کشورهای صاحب تکنولوژی و صنعتی است، گفت: مهارگران ایرانی با تخصص و تجارب میدانی ارزشمند خود توانستند، با کنترل فوران سیال قابل اشتعال، منبع آتش سرکش را مهار و چاه را ایمن سازی نمایند .
سپهری با اشاره به اینکه بر اساس مستندات در جهان از میان حفاری هر ۶۰۰ تا ۷۰۰ حلقه چاه یک حلقه دچار فوران می شود، اظهار کرد: حجم بالای گاز، فشار سیال و حرارت بالای یک هزار درجه سانتیگراد از نکات قابل توجه چاه ۱۴۷ رگ سفید بود که در مواردی فوران این چاه را با سایر چاه ها که پیش از این دچار فوران شده بود، متمایز می ساخت .
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران که ریاست ستاد راهبری مهار فوران چاه ۱۴۷ در این شرکت را بر عهده داشت و از بدو بروز حادثه در هفتم آبان ماه در منطقه رگ سفید به طور مستمر حضور داشت، افزود: با دریافت خبر حادثه بی درنگ با حضور مدیران و متخصصان در موقعیت چاه و بررسی های کارشناسی و تخصصی و بسیج امکانات و گروه های عملیاتی، مهندسی، فنی، پشتیبانی، امدادی و خدماتی برنامه ریزی های لازم پیش بینی و با تدارک زیر ساخت ها عملیات مهار از دو روش بستن چاه از سطح و عمق در دستور کار قرار گرفت و به اجرا در آمد.
وی از مقام عالی وزارت نفت و نماینده ویژه ایشان در زمان مهار فوران مهندس پاک نژاد که با حمایت و پشتیبانی و حضور خود موجب دلگرمی و شتاب بخشی در اجرای این عملیات به صورت کاملا ایمن شدند، تشکر و قدردانی کرد و گفت: مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید، نشانگر دانش فنی، توانمندی تخصصی، ابتکار عمل و خرد جمعی میان مجموعه کارکنان شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در ارائه یک کار مشترک موفق در سطح ملی بود .
در این برنامه مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در بیان اجمالی روز شمار عملیات مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید ضمن بزرگداشت یاد دو نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران که در این حادثه جان باختند، اظهار کرد: حضور به موقع، برنامه ریزی مهندسی شده، تفکیک وظایف تیم های عملیاتی، فنی و لجستیکی و تعیین فرماندهان میدان و عملیات در مهار و کنترل این چاه بسیار تعیین کننده و نقش آفرین بود .
بیژن عالیپور سرعت عمل در انتقال تجهیزات و ایجاد زیر ساخت ها از جمله راه های دسترسی، شبکه تامین آب با نصب ۲۵۰ کیلومتر خط انتقال، ساخت دو استخر به ظرفیت ۲۰۰ هزار بشکه، سامانه پاشش آب برای خنک کردن محوطه و فراهم ساختن زمینه ورود مهارگران به کانون آتش، ساخت دو محل برای نصب دستگاه های حفاری جهت حفر چاه های امدادی را نسبت به عرف معمول کار، بسیار چشمگیر ارزیابی کرد و افزود: چاه ۱۴۷ در فاصله ۲۵۰ کیلومتری اهواز واقع و میدان نفتی و گازی رگ سفید از جمله میدانی است که دارای کلاهک گازی و فشار آن افزون بر دو هزار و ۴۰۰ پوند بر اینچ مربع (پام) محاسبه می شود .
وی با بیان اینکه عملیات مهار فوران و کنترل چاه از سطح و عمق به طور همزمان آغاز شد، گفت: با وجود سختی و طاقت فرسا بودن عملیات، تلاشگران صنعت نفت موفق شدند با حفاری چاه امدادی به عمق دو هزار و ۳۴۲ متر این چاه سرکش را به کنترل در آورند و این در حالی است که مهار عملیات مهار یک حلقه چاه مشابه در همین منطقه در سال های گذشته توسط شرکت های خارجی ۸۵ روز به طول انجامید .
در ادامه این برنامه معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در پروژه های حفاری و فرمانده عملیات مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید، گفت: با توجه به مستندات و سوابق عملیات مهار چاه ها، مهار این چاه به دو روش متداول و متعارف موسوم به کشتن چاه از سطح (TOP KILL) و بستن آن از عمق (BOTTOM KILL) با بسیج تجهیزات مورد نیاز و گروه های تخصصی از دو شرکت ملی حفاری و مناطق نفتخیز جنوب اجرایی شد .
مهران مکوندی در پیوند با این مطلب به انجام ۱۴ عملیات برای بستن چاه از سطح با کاربست استینگر و سه مورد بکارگیری یک تجهیز ابتکاری دیگر اشاره و افزود: شرایط کار از نظر حرارت بالا، فشار سیال و گاز و اشکال در شیر فورانگیر چاه، امکان بستن چاه ازسطح فراهم نشد و نیروهای توانمند صنعت نفت توانستند با دسترسی به عمق از طریق چاه امدادی، چاه را مهار و به کنترل در آورند و شعار ما می توانیم را به اثبات رسانند .
معاون فنی، حفاری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیز که فرماندهی عملیات میدانی مهار فوران چاه را بر عهده داشت، با اشاره به زیر ساخت ها و تدارکات لازم گفت: تلاش جمعی بر این بود که این عملیات در نهایت رعایت نکات ایمنی و در نزدیکترین زمان ممکن محقق گردد که با همدلی و هماهنگی خوب مجموعه نیروهای حاضر در منطقه میسر گردید .
مسعود حیدری افزود: همسو با عملیات بستن چاه از سطح، با استقرار دو دکل حفاری و برنامه ریزی بسیار دقیق از نظر زمین شناسی و عملیات حفاری و بکارگیری تیم های تخصصی از دو شرکت سرانجام مته دکل ۹۳ فتح به هدف پیش بینی شده چاه ۱۴۷ رگ سفید برخورد و پس از اتصال و تزریق سیال بر فشار چاه غلبه و عملیات مهار این چاه با موفقیت به پایان رسید و چاه ایمن سازی شد
|